Islam.md

Призыв и Наставление в Республике Молдова

 
Templates

Font Size

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

CE INSEAMNA ‘PLECAREA PRIVIRILOR’?

  • PDF

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Plecarea privirilor (ghadd al-basr) inseamna retinerea privirii si sa nu permiti ca privirea sa rataceasca sau sa cada asupra a ceva.
Ibn Faaris a spus in Mu’jam Maqaayees al-Lughah (4/307):
Ghayn si daad inseamna retinere.

In terminologia Islamica, se refera la un numar de lucruri, si anume:
-Retinerea de a te uita la awrah oamenilor, care include si frumusetea femeilor non-mahram.
Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rh) a spus in Majmoo’ al-Fataawa (15/414):
‘Allah, Laudat fie El, a impus in Cartea Sa sa plecam privirile, care se impart in doua tipuri: retinerea de la a te uita la awrah si retinerea de la a te uita locul de dorinta.
Prima se refera la un barbat care se uita la awrah unei alte persoane.
A doua se refera la privirea la partile neacoperite ale unei femei non-mahram. Aceasta este mult mai grav decat prima, asa cum alcoolul este mult mai grav decat mortaciunea sau porcul, si pedeapsa trebuie instituita pentru cel care bea, pentru ca celelate lucruri haram nu sunt atat de dorite precum alcoolul.

-Retinerea de la a te uita in casele oamenilor si lucruri ce se afla in spatele usilor
Ibn Taymiyah a spus in Majmoo’ al-Fataawa (15/379):
‘Asa cum plecarea privirii include a nu te uita la awrah altor oameni si la alte lucruri interzise (haram), include de asemenea retinerea de a privi in casele oamenilor. Casa este cea care ascunde corpul, precum o fac si hainele. Allah a mentionat plecarea privirilor si pastrarea castitatii (a partilor intime), dupa versetul despre cererea permisiunii de a intra, deoarece casa acopera o persoana, precum hainele acopera corpul.’

Ibn al-Qayyim (rh) a spus in Madaarij al-Saalikeen (1/117):

‘Felurile haram de a te uita includ privitul la awrah, care este de doua feluri; awrah din spatele unui vesmant si awrah din spatele usilor.

-Retinerea de la a te uita la ceea ce au oamenii in ce priveste averea, copii, lucruri lumesti, samd.
Nu-ti indrepta ochii spre lucrurile pe care Noi le-am dat ca bucurie trecatoare unor perechi dintre ei (necredinciosilor) si nici nu fi trist pentru ei, ci pleaca aripa ta catre dreptcredinciosi (fii bland fata de ei).”[al-Hijr 15:88]

Ibn Sa’di a spus in Tafseer-ul sau (434):’ nu-i admira pe ei in asa fel incat sa fii distras cu dorinte fata de placerile lumesti de care se bucura cei care traiesc in lux si fata de care cei ignoranti sunt pacaliti. Trebuie sa fii multumit cu ceea ce Allah ti-a daruit din cele sapte versete care se repeta (Surat Al-Fatiha) si Coranul cel Sfant (cf. Surah al-Hijr 15:87-“Noi ti-am dat sapte Versete care se repeta si Coranul cel Maret”).

BENEFICII:

Invatatii au mentionat multe beneficii ale plecarii privirii:
Ibn al-Qayyim (rh) a spus in al-Jawaab al-Kaafi (125):

-Inseamna supunere fata de porunca lui Allah, care aduce fericire in aceasta viata si in Urmatoarea. Nu este ceva mai benefic pentru cineva in aceasta lume si in Viitoarea decat supunerea fata de poruncile Domnului sau, si cei care sunt fericiti in aceasta lume si in Viitoarea pot atinge fericirea prin supunerea fata de poruncile Lui, si cei care sunt condamnati in aceasta lume si in Viitoarea sunt condamnati deoarece ei ignora poruncile Lui.

-Previne sagetile otravite (ale lui Sheytan), care pot conduce la osanda lui, prin atingerea inimii sale

-Creeaza o inima care este devotata si concentrata pe Allah. Lasarea privirii sa rataceasca, distrage inima si o tine departe de Allah.

-Intareste inima si aduce pace; doar lasand-o sa ratceasca o slabeste si o intristeaza

-Ilumineaza inima, pe cand lasarea privirii sa rataceasca o intuneca.
Daca inima este luminata, binecuvantarile vor veni din toate partile, iar daca este intunecata, calamnitatile si raul vor veni din toate partile. Daca aceasta lumina este pierduta, atunci vei fi ca un orb care se poticneste in intuneric.

-Genereaza intelegere adevarata care conduce catre deosebirea dintre adevar si fals, sinceritate si minciuna. Allah rasplateste pe slujitorii Sai pentru faptele bune cu ceva similar, daca ei renunta la ceva de dragul lui Allah. El il va recompensa cu ceva mai bun decat atat. Asadar, daca isi va pleca privirile si se va retine de la a se uita la ceea ce Allah a interzis, El ii va deschide pentru el portile cunoasterii, credintei si a adevaratei intelegeri pe care le poate atinge numai prin lumina din inima sa.

-Creeaza o inima care este statornica, curajoasa si puternica.
Allah a conectat puterea de supunerea fata de El si umilinta, de nesupunerea fata de El.
..Insa onoarea, puterea si gloria sunt ale lui Allah si a Trimisului Sau (Muhammad salAllahu aleihi wa sallam) si a dreptcredinciosilor…” [al-Munaafiqoon 63:8]

Nu fiti slabi si nici intristati, caci voi veti fi cei biruitori, daca sunteti credinciosi”. [Aal ‘Imraan 3:139].

Credinta sta atat in cuvinte cat si in fapte, in interior si in exterior.
Allah spune:
Cel ce voieste puterea, la Allah este toata puterea (si cineva poate obtine onoarea, gloria si puterea numai prin supunerea fata de Allah si adorarea Lui)! La El se inalta (toate) cuvintele cele bune si El inalta faptele cele bune (cuvintele bune nu sunt acceptate de Allah daca nu sunt urmate de fapte bune).”
[Faatir 35:10]

Cine isi doreste putere, atunci sa o caute prin supunere fata de Allah si prin pomenirea Lui, prin a rosti cuvinte bune si implinarea de fapte bune.
Oricine se supune lui Allah este prietenul Sau in masura in care se supune Lui, si el va avea sprijin si onoare de la Allah proportional cu supunerea fata de El. Oricine este nesupus fata de Allah este dusmanul Sau in masura in care este nesupus fata de El, si va avea parte de umilinta de la El proportional cu nesupunerea fata de El.

-Il blocheaza pe Sheytan de la mijloacele prin care intra in inima sa, pentru ca el poate sa intre prin privire si sa penetreze inima mai repede decat vantul care sufla intr-un spatiu liber, si poate sa-i prezinte o imagine care sa i se para atractiva, ca un idol pentru care inima lui devine devotata, apoi il incurajeaza si ii da sperante. Astfel, inima devine inflamata si inconjurata din toate partile.

-Intre ochi si inima este o conexiune care inseamna ca unul este afectat de celalalt, si daca unul dintre ei devine bun, celalalt devine bun, si daca unul este corupt, celalalt devine corupt la randul sau. Daca inima este corupta, privirea va fi corupta, iar daca inima va fi corupta, inima va fi si ea stricata si invers.

Iar privirea face parte dintre cele mai mari cauze ale coruperii inimii.
Trimisul lui Allah, sallAllahu aleihi wa salam a spus:
“Fiului lui Adam i-a fost scris sa aiba parte de Az-Zina (relatii sexuale ilegale, adulter)-va cadea in el in mod inevitabil. Cei doi ochi, adulterul lor este privirea (uitatul la ceea ce este nepermis), si cele doua urechi, adulterul lor este ascultarea (a ceea ce este nepermis), si mana, adulterul ei este lovirea (a ceea ce este nepermis), si piciorul, adulterul lui este mersul (catre ceea ce este nepermis). Si poftele si sperantele inimii, si acel (adulter) este fie confirmat, fie respins de partile intime.”[Relatat de Abu Huraira, sahih Bukhari &Muslim]

In legatura cu porunca de a ne pleca privirile din Surah An-Nur 24: 30-31-“Spune dreptcredinciosilor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea (castitatea) lor (partile intime de relatii sexuale ilegale, etc)”, “Si spune dreptcredincioaselor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea (castitatea) lor..”
Ibn Katheer a spus:’Aceasta este o porunca de al Allah pentru slujitorii Sai cei devotati, de a-si pleca privirile si de a evita sa priveasca la ceea ce este interzis sa priveasca, astfel incat sa se uite numai la ceea ce le este permis sa se uite. Daca se intampla ca privirea unei personae sa cada accidental asupra a ceva haram, trebuie sa-si indeparteze privirea imediat.” [Sursa Islam q&a]

Si Allah stie cel mai bine!

CezarinaS.

 

 

You are here