Islam.md

Призыв и Наставление в Республике Молдова

 
Templates

Font Size

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

ISUS spune:’Si pacea (SALAAM) fie asupra mea…” 19:33

  • PDF

 

Bismillah wa Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ‘ala Rasulillah!

Allah Subhanahu wa Ta’ala a spus clar in Cartea Sa cea Nobila ca fiecare suflet pe care El l-a creat (inclusiv toti Mesagerii si Profetii Sai, chiar si Isus) vor gusta moartea o singura data.

“Nu vor gusta in ele [toti oamenii care vor ajunge in Rai] moartea, afara de moartea cea dintai; si Allah ii va feri pe ei de chinul Iadului.” Coran 44:56

In Al-Bukhari (4730) si Muslim (2849) se gaseste relatarea lui Abu Sa’eed al Khudri (ra) care a spus:

Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Moartea va fi adusa sub forma unui berbec negru cu alb, apoi un chemator va striga:’O, oameni ai Paradisului! Ei isi vor ridica gaturile si se vor uita, si el va spune:’Recunoasteti asta?’ Ei vor spune:’Da; asta este moartea’- si toti au vazut-o. Apoi chematorul va spune:’O, oameni ai Iadului!’ Ei isi vor ridica gaturile si se vor uita. Si el va spune:’Recunoasteti asta?’ Ei vor spune:’Da, aceasta este moartea- si toti au vazut-o. Apoi ea va fi sacrificata, si apoi se va spune:’O oameni ai Paradisului, el este etern si nu va mai fi moarte. O oameni ai Iadului, el este etern si nu va mai fi moarte.” Apoi el, salAllahu aleihi wa sallam a recitat:”Avertizeaza-i pe ei (O, Muhammad saws) [prevenindu-i] despre Ziua caintei cand totul va fi hotarat, pentru ca ei sunt nepasatori (fata de Ziua de Apoi) si nu cred!“ [Maryam 19:39]”

In legatura cu Versetul:

“Si pacea [Salam] fie asupra mea in ziua in care m-am nascut, si in ziua in care voi muri si in ziua in care voi fi adus la viata din nou (in Ziua Invierii).” [Waalssalamu AAalayya yawma wulidtu wayawma amootu wayawma obAAathu hayyan] [Maryam 19:33]

Al-Tabari a spus in Tafseer-ul sau: “Fraza ‘Si pacea (salaam) fie asupra mea in ziua in care m-am nascut, si in ziua in care voi muri si in ziua in care voi fi adus la viata din nou” inseamna: mi s-a garantat protectie de la Allah impotriva lui Sheytan si trupele lui in ziua in care m-am nascut, astfel incat ei nu pot sa-mi faca ceea ce fac oricarui nou-nascut (sa-l loveasca). Si in ziua in care voi muri, voi fi protejat de teroarea mortii. Si in ziua in care voi fi inviat in Ziua Invierii, voi fi protejat impotriva terorii care-i va cuprinde pe oameni cand vor vedea ororile din acea Zi.” [Tafseer al-Tabari 8/340]

Al-Qurtubi a spus:”Si pacea [Salam] fie asupra mea” inseamna protectie care imi este oferita de la Allah, Laudat fie El. Al-Zajjaj a spus: Salaam a fost mentionat mai inainte fara articolul definitiv, iar a doua oara a fost mentionat cu articolul definitiv. Fraza “in ziua in care m-am nascut” inseamna in aceasta lume. Fraza “si in ziua in care voi muri” inseamna in mormant. Fraza “si in ziua in care voi fi adus la viata din nou” inseamna in Viata de Apoi, deoarece el a avut trei stagii: viata din aceasta lume, moartea din mormant si invierea in Viata de Apoi, si lui i s-a acordat protectie in toate trei.” [Tafseer al-Qurtubi, 11/98].

Din comentariile mufassireen (comentatori ai Coranului) citati anterior este cunoscut ca fraza “si in ziua in care voi muri” nu inseamna ca el a murit, ci inseamna atunci cand va muri, lucru care se va intampla dupa ce va cobori si dupa ce il va omori pe Dajjal, dupa cum este dovedit in hadith. Mai degraba el a vorbit despre situatia lui la momentul nasterii sale, la timpul mortii sale si la timpul invierii sale (din Ziua Invierii). Fara indoiala ca el va muri, dar asa cum este aratat in alte versete, el nu va muri ucis sau crucificat, ci Allah l-a ridicat la El, si el va muri dupa ce va cobori din cer si il va ucide pe Dajjal.

In Tafsir Ibn Kathir se spune:”Aceasta este o afirmare ca el este un slujitor al lui Allah Atotputernicul, si el este o creatie creata de Allah.
El (Isus) va trai, va muri si va fi inviat ca orice alta creatie pe care Allah a creat-o. El va avea pace in aceste trei situatii, care sunt cele mai dificile pentru creaturile lui Allah”.

Imam Abu Muhammad ‘Abd al-Haqq ibn ‘Atiyah (rh) a spus: Ummah este in unanimitate de acord cu ceea ce este relatat in hadith ca Isa/Isus aleihi sallam este viu in cer, si el va cobori la sfarsitul timpului si va omori porcul si va sfarama crucea si il va omori pe Dajjal; dreptatea va prevala si el va sprijini aceasta natiune, Ummah lui Muhammad (salAllahu aleihi wa sallam), care va triumfa ca rezultat, si el va implini pelerinajul la Ka’abah, facand Hajj si Umrah, iar apoi Allah va cauza moartea lui. [Al-Muharrar al-Wajeez (3/143)].

Si Allah stie cel mai bine!

[Sursa: islam q&a]

 

 

You are here